понеделник, 5 ноември 2012 г.

Как да помогнем за постигането на устойчиво развитие, докато караме колата си?


Според изследвания, проведени от Уорд през 2010 г., броят на автомобилите в световен мащаб е над един милиард. С толкова много автомобили е направо умопомрачаващо как те допринасят за замърсяването на въздуха. Отделянето на въглероден диоксид от тези автомобили е главен фактор сегашното състояние на климата.


 Изглежда някак неразумно да пожелаем всеки шофьор да се откаже от колата си, но има няколко прости шофьорски навици, които могат да се направят с цел да се намали замърсяването, а както и да се спестят пари за гориво, същевременно помагайки на каузата за устойчиво развитие. Така че наистина не е извинение да не използвате тези шофьорски навици на пътя.

Забавяйте движението от по-рано
 Шофирането по автомагистрала е тенденция да бъде с по-нисък разход на гориво от шофирането в града, където улиците са склонни да бъдат изпълнени с трафик и имат светофар за контрол на движението. Този модел на шофиране "стоп-старт" увеличава разхода на гориво, тъй като на водачът постоянно му се налага да ускори и след това да убие скоростта си, когато достигне светофар.

Като противодействие на това, вместо да задържате крака си върху газта и след това да спрете в последната секунда, опитайте да премахнете крака си от педала на газта по-отрано и в резултат на което да спрете по-леко със спирачките в подходящото време. Когато вашият крак не е натиснал педала на газта, това ще бъде икономия на гориво и може да ви направи по-безопасен водач на МПС, тъй като ще изградите навика да забавяте движението отрано, което е особено предимство при възникване на потенциални опасности.

Използвайте правилната предавка
 Използването на правилната предавка е от жизненоважно значение за икономия на гориво - в някои случаи, движейки се на трета предавка, може да бъде 25 на сто по-малко ефективно от движещи се на пета предавка! При ускорение, превключвайте на предавка веднага след като е удачно да се направи - това ще помогне да се намали разхода на гориво, тъй като по-високите предавки обикновено консумират по-малко гориво за сметка на загубената мощност. Повечето двигатели са най-ефективни, когато работят при около 2000-2500 оборота в минута (RPM), така че се опитвайте да поддържате този ритъм.

Ако се интересувате повече за инициативата за устойчиво развитие, можете да се вникнете в повече детайли в сайта на Kreston BulMar, секция устойчиво развитие. Ако искате да прочетете още новини и факти за устойчивостта - можете да посетите http://ustoichivorazvitie.wordpress.com или http://global-reporting-initiative.blogspot.com!