сряда, 3 октомври 2012 г.

Новини от усойчиво развитие: Икеа изтрива жените от каталога си в Саудитска Арабия


Шведският гигант Икеа беше подложен на тежката преса и критика на правителството вчера, след като стана ясно, че компанията е премахнала всички снимки на жени от саудотското издание на каталога си. Това, което са направили, е в жесток разрез с идеята за устойчиво развитие на социалната сфера.
Около 200 милиона копия на предстоящият на компанията каталог за мебели, кухни и стоки за домакинството на стоките са определени за разпространение в 38 страни по света. Те ще се появят на 27 езика.

Въпреки това, вчера шведския вестник “Метро” разкри, че Икеа планира да публикува специалното издание на каталога си в Саудитска Арабия, в който всички снимки на жени са били систематично премахнати.
Това изглежда се е получило в опита да се положат усилия да се сведе до минимум риска от притесняване на саудитските клиенти.
Метро отбеляза, че за разлика от либералната Швеция, Саудитска Арабия е страната, в който “жените не са получили право да гласуват да гласуват, шофират или да се движат свободно”. Вестникът показва откъси от предварително копие на саудитския каталог заедно с шведския представител, който е изпуснал информацията.
Шведската версия на каталога показа как майка стои до мивка, заедно с детето си, в баня Икеа, а един мъж е бил включен във фонов режим. В саудитския каталог, човекът остава на заден план, но майката е в неизвестност и детето стои само. Метро твърди, ​​че в саудитския каталог, Икеа също така премахна снимка на жена дизайнер, която е помогнал за създаването на компанията "PS" линия мебели.
Констатациите на вестника предизвикаха изобличаващ отговор от министъра на търговията на Швеция: “Невъзможно е да ретуширате жени на реалността. Тези изображения са поредния жалък пример, който показва, че имаме дълъг път напред, когато става дума за равенство между половете в Саудитска Арабия”, каза тя за Метро.
Икеа заяви, че съжалява за този ход, но не посочи дали планира да се спре разпространението на каталога си в Саудитска Арабия. "Ние трябва да реагираме и да осъзнаем, че изключването на жените от саудиската версия на каталога е в противоречие с ценностите на Икеа” - заяви говорителката.