неделя, 13 май 2012 г.

Състоянието на икономиката и счетоводните къщи в град Габрово

Град Габрово е един от областните градове в централната част на България, намира се в полите на Стара Планина и се пресича от река Янтра. Статистиката от преброяването миналата година показва, че Габрово е с население от близо 59 хиляди души. Габрово е известен още като градът на хумора и сатирата, и голяма част от хумористичния български фолклор сочи именно към него.

Едно от най-старите известни имена на градът е Габрува, това име е било срещнато в документи от 1477 година. Други документи показват, че съвременното име на града е положено още в началото на 17 век.

Габрово е известен с това, че първото класно училище в България отваря врати през 1835 година, това е Априлската гимназия. Тъй като градът не е голям, в момента има само едно висше учебно заведение и това е Техническия Университет Габрово. В града все още функционират общо 16 средни, основни училища и гимназии, а за учениците са на разположение няколко читалища и библиотеки.

Допреди няколко десетилетия Габрово е ибл един от най-добре развитите промишлени центрове за страната. Именно тук в края на 19 век е била направена една от първите модерни български фабрики, основана от Иван Калпазанов и Васил Карагьозов. След време много от малките производства тогава стават голяма индустриална сила. Добре се развиват текстилната, железарската и кожарската индустрия.

Днес що годе добре са развити машиностроенето, шивашката и текстилната промишленост. Дърводобивът и мебеларството също увеличават своите приходи, както и малките фирми за производство на домакински уреди, както и фирми в строителството.

Преди 3 години е отворен първият търговски център в Габрово, който в сравнение с моловете в големите градове е сравнително малък.

Счетоводството в града се обслужва от множество малки счетоводни къщи в Габрово, които работят предимно за малките и средни дружества, тъй като по-големите компании разполагат със собствен счетоводен отдел.